Geçtiğimiz hafta nihayet ev yapımı fransız sogan corbasının tadına bakma fırsatı bulabildim.Sevgili Nadege aksam yemeği daveti için özel bir isteğimiz olup olmadıgıı sordugunda hiç düşünmeden soğan çorbası dedim.Methini çok duyup bir kaç kez farklı restaurantlarda denediğim ancak beklediğim lezzeti bulamadıgım bu çorba için hala umudum vardı ve bir kez de bir fransızın geleneksel usullere gore pişirdiği çorbayı tatmak istiyordum.Sofraya kocaman bir tencere içinde çorba , tepside ekmekler ve bolca rendelenmiş peynir ayrı ayrı geldi , servis masada yapıldı.Aksamın sonunda bu gizli tarifin tadına bakmakla kalmayıp iki tabak yemiştim J.İkinci tabağı istemek yemege yapılan bir iltifat kabul edildiğinden tasvip edilen bir davranıştır ancak üçüncü tabak için tencereye uzanmak açgözlülük addedildiği için üçüncü kez tabağımı uzatmaya yeltennmedim .O kadar lezizdi ki tadı damağımda kaldı , İstanbul’a döner dönmez sıcağı sıcagına bu tarıfı uyguladım.
İşte malzemeler ve ünlü Fransız soğan çorbası :
8 kişi için :
10 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 adet orta boy patates
½ şişe sek beyaz şarap
Tuz-karabiber
Tereyag
Servise eşlik etmesi için
Bir kaç dilim bayat ekmek
1 diş sarımsak
Bol miktarda rendelenmiş erimeye müsait peynir
Soğanlar çok küçük doğranıp tereyagı ile kavrulmaya başlanır.Yaklasık 10-15 da. Kısık ateste kavrulduktan sonra üzerine şeker ilave edililir ve kavrulmaya devam edilir.İşin en can alıcı noktası soğanları karamelize etmeye çalışırken yanmasına neden olmamak.Aman dikkat kavurma suresı bıraz uzasa da mumkun oldugu kadar ateşi kısıkta tutmakta yarar var.Soğanlar ıyıce kavrulduktan sonra ıcıne ufak ufak dogranmıs patatesler eklenır ve karıstıırlır,,Üzerine beyaz şarap,sıcak su ilave edilerek tencerenın kapagı kapatılır ve pişmeye bırakılır.Çorbamız piştikten sonra tercihen blander dan geçirilerek soğanların agıza gelmesi engellenebilir.Bu çorbayı Fransa da farklı kişilere de sordum ve patates ilavesinin kıvamı koyulastırmak ıcın yapıldıgını ama tercıhe göre patates koyulmayabılecegını belırttıler.Aynı durum beyaz şarap için geçerli değil,eger usulune uygun bir soğan çorbası pişirmek istiyorsanız beyaz şarabı es geçmemelisiniz.
Çorba pişerken bir taraftan da ince dilimlenmiş ekmekleri fırın tepsisine dizip üzerlerine soyulmuş bir diş sarımsagı sürün.Sarımsagın lezzetını ekmege gecırmek ıcın yapmanız gereken herhangı başka bır ıslem yok.Sarımsaklı ekmeklerı 100 C de ııtılmıs fırına koyarak iyice kurumasını saglayın.
Servis ederken cukur tabagın ıcıne once bır dılım ekmek koyup ,üzerine corbayı ılave edıyor ve uzerını tamamen rendelenmıs peynır ıle kaplayın.Hem görüntüsü hem de lezzeti ile çorbanızın tadına bakanların kalbini fethedeceğinize emin olun J
Afiyet olsun ..
Kesin yapacağım bu çorbadan;) Daha önce internetten bulduğum başka tariflerden denemiştim.Soğanı toz şekerle karamelize etmek üzerine kurulu olan tarifler fena olmamakla birlikte beklediğim lezzeti bana verememişti.İşin sırrı beyaz şarabın bu kadar yoğun oluşunda belliki..tadını hayal edebiliyorum..dediğim gibi kesin yapacagım.Paylaşım için teşekkürler canım.
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilÖncelikle ellerinize sağlık. Geçen hafta tarifinizi birerbir denedim ve harika odu. İsmi ilk başta tuhaf gelsede çok lezzetli bir çorba. Ayrıca emziren annelere soğan çorbasının süt yaptığını ve çok yararlı olduğunu duymuştum ama ne kadar doğru bilemiyorum. Teşekkürler...